Trader-Romania.com

Versiunea Desktop Inregistreaza-te! Login

Tipuri de operatiuni pe piata instrumentelor financiare derivate - Operațiuni Speculative

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Operațiuni speculative

Cei mai activi pe pieţele de instrumente financiare derivate sunt speculatorii întrucât scopul lor este să profite de pe urma mişcărilor de preţ.

Practic singurul lor scop este să cumpere la un preţ mic şi să vândă la un preţ cât mai mare. De asemenea, este permisă şi strategia în sens invers: vânzarea la un anumit preţ şi închidere poziţiei prin cumpărare la un preţ cât mai mic. În cazul în care preţul de vânzare este mai mic decât cel de cumpărare, speculatorul va înregistra o pierdere.

Exemplu

speculatii

Cumpărarea 10 contracte DESIF5 – IUN10 (având multiplicator de 1.000 acţiuni) la preţul de 1,4660 lei/acţiune şi vânzarea ulterioară a acestora la preţul de 1,5600 lei/acţiune va aduce investitorului un profit total de:
(1,5600 - 1,4660) x 10 x 1.000 = 940 Ron.

Aceste operaţiuni profitabile de deschidere şi închidere a poziţiei sunt condiţionate de mişcarea preţului futures în direcţia favorabilă (în acest caz creştere) şi pot fi efectuate într-un interval de timp foarte scurt (sunt cazuri în care astfel de fluctuaţii au loc în doar câteva minute pe piaţă) sau mai lung (câteva ore sau chiar zile).

În momentul cumpărării celor 10 contracte, investitorul trebuie să aibă în contul său de marjă suma necesară acoperirii celor 10 poziţii LONG. Dacă marja necesară pentru 1 contract futures DESIF5-IUN10 ar fi de 191 RON/contract, atunci pentru a putea introduce ordinul de cumpărare a 10 contracte în contul de marjă al invesitorului trebuie să existe cel puţin 1.910 RON.

În cazul expus mai sus, suma de 940 Ron reprezentând profitul investitorului este adăugată sumei iniţiale de 1.910 Ron de către Casa de Compensaţie, astfel încât, după lichidarea celor 10 poziţii LONG, investitorul va avea în cont suma de 2.850 Ron.

Revenind la exemplul de mai sus, în situaţia în care investitorul îşi lichidează cele 10 contracte prin vânzarea lor la preţul de 1,4590 lei/acţiune, atunci el va înregistra o pierdere de:
(1,4590 - 1,4660) x 10 x 1.000 = - 70 Ron

speculatii2În acest caz, din cei 1.910 Ron existenţi iniţial în contul de marjă al investitoului mai rămân doar 1.840 Ron, pierderea de 70 Ron fiind retrasă de Casa de Compensaţie.
Abilitatea de a desfăşura operaţiuni profitabile depinde numai de capacitatea investitorului de a Analiza şi previziona cât mai corect tendinţa de evoluţie a preţului şi de a lua poziţia adecvată (SHORT sau LONG) la momentul oportun. Analiza tehnică şi Analiza fundamentală sunt principalele arme din dotarea speculatorilor, iar disciplina este o trăsătură esenţială care poate face diferenţa dintre profit şi pierdere pe piaţa futures.

De asemenea, faptul că la tranzacţionarea unui contract futures se imobilizează o sumă de câteva ori mai mică decât pe piaţa spot permite controlarea unei cantităţi mult mai mari de activ suport care conduce la creştere potenţialului de profit, dar şi a riscului de pierdere.

 De aceea, speculatorii pe piaţa futures trebuie să urmărească mult mai atent mişcările pe piaţă şi să reacţioneze prompt la orice pericol de pierdere.
În acest sens, ordinele "Take-Profit", "Stop-Loss" şi "Trailing-Stop" sunt la dispoziţia speculatorilor pe toate platformele de tranzacționare, iar utilizarea lor joacă un rol foarte important în randamentele realizate pe piaţa futures.

Copyright (c) 2012 Trader-Romania.com ® pionier al analizelor tehnice folosind platforma ProRealTime, in Romania. Multiplele noastre experiente pe bursele internationale si pe FOREX timp de 4 ani de zile ne-au condus la realizarea acestui site de Analiza si Consultanta Bursiera.

Avertisment: Analizele realizate de Trader-Romania.com nu au nici o valoare contractuala si nu constituie in nici un caz o oferta de vanzare sau o solicitare de cumparare a unei valori mobiliare sau a unui produs financiar. Site-ul Trader-Romania.com nu este responsabil in caz de eroare sau in cazul omiterii sau a unei investitii inoportune. Informatiile grafice, cifrele, opiniile si comentariile redactate de echipa Trader-Romania.com se adreseaza investitorilor care au cunostiintele si experienta necesara intelegerii si aprecierii informatiilor prezentate. Aceste informatii sunt publicate in scop informativ, Trader-Romania.com nu poate garanta exactitudinea si fiabilitatea lor.
Toate informatiile prezente pe site se pot folosi doar in scop personal. Duplicarea sau folosirea lor in alte scopuri nu se poate face decat cu acordul Echipei Trader-Romania.com.

Copyright © 2012 Trader-Romania.com Toate drepturile rezervate.

Top Desktop version