Trader-Romania.com

Versiunea Desktop Inregistreaza-te! Login

Analiza tehnica a actiunilor

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Exista specialisti care desi sunt de acord cu “versiunea fundamentala”, prefera sa puna accentul pe latura tehnica a analizei.

Analiza tehnica cauta sa determine intensitatea cu care se produce un  eveniment. în mod normal, Analiza tehnica nu face prognoze, ci doar reflecta miscarea cursului.

Cursul bursier poate fi caracterizat ca un semnal care influenteaza comportamentul investitorului, care se adapteaza la conditiile pietei.

analiza3

Analiza tehnica se bazeaza pe urmatoarele considerente:

 

  1. toti factorii care influenteaza cursul sunt deja continuti prin nivelul cursurilor înregistrate;
  2. cursurile actiunilor se încadreaza în trenduri;
  3. comportamentul participantilor la piata este de cele mai multe ori irational;
  4. trecutul se repeta.

Formarea cursului la bursa este caracterizata printr-un numar mare de variabile. Pentru a prognostica evolutia cursului, ar trebui sa existe informatii complete în legatura cu toate variabilele ce influenteaza comportamentul de piata. Aceasta cerinta este însa imposibil de satisfacut deoarece cunostintele despre acesti factori care influenteaza piata sunt limitate.

In cadrul analizei tehnice, cursul actiunii este cel mai important element, iar toti factorii care influenteaza piata se reflecta în nivelul cursului.

Miscarea cursului pe o perioada suficient de îndelungata formeaza un trend. Totodata, evolutia cursului este influentata de motivatia participantilor la piata, care poate fi rationala sau irationala.

De regula si mai ales în situatiile-limita, participantii la piata, ca masa, reactioneaza irational. Deci cursurile actiunilor nu reflecta numai datele fundamentale, ci si asteptarile si temerile participantilor la piata. Daca toti participantii la piata ar actiona rational, Analiza tehnica nu si-ar mai avea rostul, deoarece modelele fundamentale economice ar fi capabile sa dea o prognoza corecta.

Comportamentul cererii si ofertei pentru o actiune pe o anumita piata va fi marcat si în viitor în principal de asteptare.

Dar deoarece asteptarile participantilor la piata sunt influentate de o multitudine de factori diferiti, nu pot fi determinate relatiile dintre faptele economice si asteptari, acesta fiind si motivul pentru care se foloseste Analiza tehnica. Se considera ca istoria se repeta pe pietele financiare, si aceasta nu pentru ca ar fi aceleasi conditiile, ci pentru ca oamenii nu îsi modifica comportamentul. Cine vrea sa determine evolutiile viitoare pe pietele financiare trebuie sa cerceteze trecutul.

Punctul de pornire este si aici comportamentul uman, care este raspunzator pentru cumpararile si vânzarile de pe piata actiunilor. Analiza tehnica considera modurile de comportament ale oamenilor ca relativ constante.

Analiza tehnica se bazeaza pe studiul istoric al cursului actiunilor, în cadrul caruia trebuie evidentiati trendul, ciclul si factorii aleatorii.

Pentru a putea efectua o Analiza tehnica este nevoie de trei elemente: pretul, volumul si numarul pozitiilor deschise pe o anumita piata. Aceste date sunt relativ usor de obtinut si de stocat, iar graficele pe care le construiesc tehnicienii sunt relativ simple si directe ele putând fi aplicate oricarui produs ce este tranzactionat pe o piata libera la un moment dat.

  Analiza tehnica se bazeaza în primul rând pe date ale cursurilor trecute si încearca sa identifice componente ale trendului, cu ajutorul carora, apoi, sa poata fi facuta o prognoza asupra evolutiilor viitoare ale cursului. Analiza tehnica moderna încearca sa identifice atât componentele trendului, cât si componentele ciclice si sa integreze sistematic volumul tranzactiilor în Analiza. A face diferenta între trend, ciclu si întâmplare are o importanta hotarâtoare în alegerea strategiei investitionale.

La baza analizei tehnice se afla teoria lui Charles H. Dow (expusa între anii 1900 si 1902 în numeroase articole publicate în „Wall Street Journal"), potrivit careia piata, în ansamblul ei, variaza, producând miscari ale cursului comparabile cu valurile.

Potrivit teoriei lui Dow, majoritatea actiunilor cotate la bursa au un comportament similar, iar evolutia pietei poate fi caracterizata prin trei tipuri de trend: primar, secundar si tertiar.

Trendul primar este considerat de catre Dow ca fiind cea mai importanta componenta a trendului, în timp ce celelalte tipuri de trend apar ca o reactie sau fluctuatie în cadrul trendului precedent. Dow considera ca trendul primar are o durata cuprinsa între unu si mai multi ani, cel secundar dureaza de la câteva saptamâni pâna la un an, si cel tertiar, de la câteva zile la câteva luni.

Clasificarea în trend primar, secundar si tertiar are o foarte mare importanta practica, aceasta nu numai datorita duratei si dimensiunii diferite a celor trei tipuri de trend, ci mai ales intensitatii cu care aceste trenduri îsi fac punctul de întoarcere. Trendul primar, spre deosebire de trendul secundar si de cel tertiar, nu reactioneaza puternic la evolutii zilnice de curs.

Pe piata bursiera, hotarâtoare nu sunt variatiile pe termen scurt, ci trendurile pe termen lung. Câstigurile participantilor cu succes la piata provin întotdeauna din faptul ca acestia au urmarit trendurile primare si au ignorat trendurile secundare ce se opun trendului primar.

Acestea pot contribui la cresterea performantei daca sunt folosite în decizii de investire, în asa fel încât sa se obtina rezultatul corect pe termen lung. Cele mai bune conditii de sansa si risc pe pietele de actiuni exista întotdeauna atunci când asteptarile pe termen mediu în ceea ce priveste trendul coincid cu cele pe termen lung.

 

Conform lui Charles Dow, trendul primar ascendent poate fi împartit în trei faze:

faza de acumulare

In aceasta faza sunt estompate toate „stirile proaste" referitoare la cursuri. Interesul publicului pentru actiuni este minim si numai investitorii care vad departe în timp sunt în situatia de a achizitiona actiunile în aproprierea punctului lor de minim. In aceasta faza capacitatea de reactie la vestile proaste este mica, iar cea de reactie la stirile favorabile este ridicata;

faza de „make up"

Cursurile încep sa-i atraga pe investitori. Stirile din economie încep sa se îmbunatateasca si interesul public fata de piata actiunilor câstiga din nou teren. în aceasta faza piata abia daca reactioneaza la stiri. Vestile proaste nu mai sunt privite ca relevante pentru viitor, iar vestile bune nu fac decât sa confirme un trend care se afla deja în plina miscare. Uneori se întâmpla ca faza de „make up" sa se transforme, catre sfârsitul sau, într-o dominatie irationala a unui moment în care participantii la piata nu se mai ocupa decât de tranzactii   la  bursa.   în   aceasta  parte   a  fazei   de   „make  up", sensibilitatea în raport cu stirile este foarte mare. Vestile bune sunt rasplatite cu o accelerare a trendului, iar cele rele sunt pedepsite cu o prabusire a cursului

faza de distribuire

Incepe în momentul în care piata actiunilor a ajuns la un nivel ridicat al valorii. Interesul public fata de piata actiunilor îsi atinge maximul, iar stirile din economie nu ar putea sa fie mai bune. în aceasta a treia si ultima faza, investitorii care reusesc sa vada departe în timp vând actiunile achizitionate în faza de acumulare.

 

Trendul este caracterizat prin intermediul a trei  elemente tehnice: suportul si rezistenta, liniile de trend si rafturile de trend.

  • Prin suport se întelege acel curs al unei actiuni la care cererea depaseste ca volum oferta, cursul recapatând o tendinta de crestere.
  • Rezistenta desemneaza un anumit nivel al cursului la care oferta depaseste cererea, cursul capatând din nou o tendinta de scadere.
  • Pragurile suport si rezistenta pot fi determinate pe baza maximelor si minimelor atinse de curs în perioada precedenta.

Conceptele de rezistenta si suport  sunt esentiale pentru întelegerea multitudinii de tehnici si metode folosite în Analiza tehnica. Suportul si rezistenta pot fi aplicate atât pentru intervale scurte si medii, cât si pentru intervale lungi de timp; ele formeaza baza pentru alegerea strategiei investitionale  potrivit orizontului  investitional.

Corespunzator orizontului investitional, rezistenta si suportul indica, în evolutia cursului unei actiuni, când trebuie cumparate si când trebuie vândute actiunile.

analiza2

  • Daca cursul scade sub dreapta suport, operatorii cumpara actiuni care se afla deja în portofoliul lor. Cu cât cursul se mentine mai mult pe nivelul de suport si cu cât volumul tranzactiilor efectuate la acest nivel de curs este mai mare, cu atât mai important devine acest prag suport pentru evolutia viitoare.
  • Daca cursurile încep sa creasca, investitorii ce asteapta cursuri mai favorabile vad cum îsi pierd sansele si, sub presiunea cursurilor ascendente, vor fi atrasi de piata. Cererea lor determina o amplificare a cresterii, si alti investitori, ce înca mai sovaie, vor fi la rândul lor atrasi de piata.
  • Din contra, daca pragul suport este spart, investitorii ce au cumparat actiuni în ultimele zile sau în ultima saptamâna vor înregistra o pierdere. întotdeauna când investitorii înregistreaza o pierdere din cauza pozitiei lor pe actiuni, exista înclinatia de a vinde aceste actiuni în conditiile pretului de achizitie, pret ce ar permite parasirea pozitiei fara a înregistra pierderi.

 Acesta este motivul pentru care dintr-un suport se ajunge la o rezistenta. Explicatia este similara în cazul în care se inverseaza rolurile între rezistenta si suport.

Liniile de trend reprezinta unul dintre cele mai importante elemente în Analiza tehnica (figura 8.5). O linie de trend se formeaza prin unirea cu o linie dreapta a valorilor minime sau maxime ale cursului. O linie de trend ascendenta se obtine prin unirea minimelor crescatoare, iar o linie de trend descendenta, prin unirea maximelor descrescatoare.

Cu ajutorul liniilor de trend pot fi proiectate în viitor tendintele existente, unde înclinatia liniei de trend reda o indicatie asupra vitezei trendului. Atât timp cât linia de trend nu este încalcata semnificativ,  ea va folosi la determinarea momentului potrivit pentru cumpararea sau vânzarea unei actiuni. Într-un trend ascendent, o scadere a cursului sub linia crescatoare este considerata o ocazie de a cumpara. într-un curs descendent, o crestere a cursului pâna în apropierea sau imediat peste linia de trend descrescatoare este | considerata o oportunitate pentru a vinde. Pentru evolutia viitoare, dupa depasirea liniei de trend sunt posibile te variante:

- miscarea ascendenta poate continua, însa cu un trend lent;
- poate începe o miscare laterala a cursului;
- se ajunge la o modificare a trendului si cursurile încep un trend diferit de cel precedent.

Rafturile de trend sunt reprezentari ale evolutiei cursului actiuni studiate care pun în evidenta miscari semnificative ce depasesc suportul sau rezistenta înregistrata anterior

  Analistii utilizeaza patru mari categorii de grafice: grafice liniare; grafice punctuale; grafice bara; grafice “lumânare” (japoneze).

Utilizata în practica de foarte multi participanti la piata eficienta analizei tehnice a fost pusa la îndoiala adesea, contestat fiind însusi principiul de la care pleaca – extrapolarea.

 Practica îndelungata a activitatii de evaluare a actiunilor a aratat ca o cheie a succesului nu este utilizarea exclusiva a unui model sau a unui tip de Analiza, ci combinarea lor în functie de contextul în care se face evaluarea (tip de piata, orizont de timp) precum si de factorii luati în considerare a influentat valoarea de piata a unei actiuni.

Copyright (c) 2012 Trader-Romania.com ® pionier al analizelor tehnice folosind platforma ProRealTime, in Romania. Multiplele noastre experiente pe bursele internationale si pe FOREX timp de 4 ani de zile ne-au condus la realizarea acestui site de Analiza si Consultanta Bursiera.

Avertisment: Analizele realizate de Trader-Romania.com nu au nici o valoare contractuala si nu constituie in nici un caz o oferta de vanzare sau o solicitare de cumparare a unei valori mobiliare sau a unui produs financiar. Site-ul Trader-Romania.com nu este responsabil in caz de eroare sau in cazul omiterii sau a unei investitii inoportune. Informatiile grafice, cifrele, opiniile si comentariile redactate de echipa Trader-Romania.com se adreseaza investitorilor care au cunostiintele si experienta necesara intelegerii si aprecierii informatiilor prezentate. Aceste informatii sunt publicate in scop informativ, Trader-Romania.com nu poate garanta exactitudinea si fiabilitatea lor.
Toate informatiile prezente pe site se pot folosi doar in scop personal. Duplicarea sau folosirea lor in alte scopuri nu se poate face decat cu acordul Echipei Trader-Romania.com.

Copyright © 2012 Trader-Romania.com Toate drepturile rezervate.

Top Desktop version