Trader-Romania.com

Versiunea Desktop Inregistreaza-te! Login

Analiza fundamentala a actiunilor

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Această latură a analizei pieţei porneşte de la premisa că preţul oricărui produs este rezultatul acţiunii cererii şi ofertei pentru produsul respectiv şi că, la rândul lor, aceste două componente ale pieţei care determină formarea preţului, sunt supuse acţiunii diverşilor factori de influenţă. Modul în care nivelul cererii şi al ofertei influenţează evoluţia preţului este cunoscut şi foarte simplu de redat, însă în momentul în care trecem la următorul nivel ne lovim de diversitatea factorilor de influenţă a acestor două componente.

Aceste corelatii pot fi detaliate în functie de gradul de evolutie într-un sens sau altul a celor doua componente una fata de cealalta. De exemplu, daca cererea si oferta cresc, însa cererea creste mai mult decât oferta, este de asteptat ca pretul sa înregistreze o usoara crestere.

analiza2Pentru fiecare astfel de factor se pot construi scenarii logice de influenta, însa problema cea mai spinoasa nu este numarul foarte mare de factori care actioneaza asupra cererii si ofertei pentru un produs sau altul, ci faptul ca unii dintre ei sunt foarte greu de cuantificat, iar actiunea lor nu este una constanta.

În orice moment, din multimea factorilor de influenta unii sunt dominanti, determinând într-o proportie covârsitoare miscarea pretului într-o directie sau alta, în timp ce altii au o influenta minora si pot fi chiar eliminati din calcul în unele cazuri. În alte situatii, aceiasi factori care au fost dominanti pot deveni secundari, rolul dominant fiind luat de altii.

De aceea, într-o Analiza pe principii fundamentale, trebuie identificati cât mai multi factori de influenta si studiate consecintele actiunii lor asupra cererii si ofertei pentru produsul Analizat.

În cazul în care se omite din calcul unul din acesti factori, rezultatele analizei pot fi distorsionate, iar daca acel factor devine unul dominant sau apare un factor surpriza, consecintele devin dezastruoase în tranzactii.

Analiza fundamentala presupune calculul unor indicatori care sa permita eventualilor investitori cunoasterea valorii de piata a emitentului, valoare care este data pe de o parte de situatia economico-financiara proprie, iar pe de alta parte de caracteristicile pietei pe care se negociaza actiunile sale.

Indicatorii ce pot fi calculati în acest sens sunt:

1. Profit pe actiune (Earning per share –EPS)

analiza1

1

PPA - profit pe actiune;
Pn - profit net (calculat dupa plata impozitului pe profit);
N - numarul total de actiuni existente pe piata.

 

2. Dividend pe actiune (DPA)

2

Pnr -  Profit net repartizat actionarilor

Dividendul pe actiune reprezinta, pentru posesorul actiunii, venitul produs de investitia sa, deci este un flux financiar. Spre deosebire de acesta, profitul pe actiune reprezinta pentru emitent un element important al valorizarii unei actiuni.

 

3. Rata pret/câstig (PER -Price Earning Ratio)

3

PER[1] -arata cât de mult sunt dispusi sa plateasca investitorii pentru a câstiga o unitate din investitia facuta. O valoare ridicata a indicatorului poate evidentia atât o actiune scumpa cât si încredere în activitatea firmei.

4. Rata de distribuire a dividendelor (d)

4

d - ofera informatii cu privire la dividendele oferite actionarilor;

Marimea  acestui   indicator  depinde  de  decizia privind  distribuirea profitului, si anume:

  1. daca „d" tinde catre zero, rezulta preocuparea emitentului pentru asigurarea autofinantarii prin reinvestirea profitului;
  2. daca „d" tinde catre 100%, rezulta preocuparea pentru mentinerea interesului actionarilor de a detine actiunile societatii care distribuie dividende mari;
  3. daca „d" este egal cu 100%, societatea emitenta nu încorporeaza în rezerva nici o unitate monetara din profitul obtinut;
  4. daca „d" este mai mare decât  100%, se apeleaza la rezervele acumulate anterior, în vederea distribuirii lor ca dividende.

 

5. Valoarea neta a activelor pe actiuni (Net Asset Value per share - NAV)

NAV = (Capital social+Rezerve)/ Numar de actiuni - arata ce ar primi un actionar daca firma ar fi lichidata si activele vândute la valoarea din bilant.

 

6. Randamentul curent (Current yield – Rc)

Rc = Dividend pe actiune/Pretul unei actiuni*100 – arata care este procentul din pretul curent de piata al unei actiuni care se asteapta sa fie înapoiat unui actionar ca dividende în numerar în timpul anului viitor.

 

7. Randamentul unei actiuni  - este produs atât de dividende cât si de cresterea valorii de piata a actiunii respective

5

C1 – cursul la revânzarea actiunii
C0 / cursul la cumpararea actiunii

Indicatorii prezentati nu sunt singurii care pot fi calculati vis-a-vis de evaluarea unei actiuni la un moment dat si nici nu este suficienta raportarea doar la unul dintre acestia, însa ei sunt reprezentativi pentru determinarea unei valori corecte a actiunii luate în considerare în procesul evaluarii.

Copyright (c) 2012 Trader-Romania.com ® pionier al analizelor tehnice folosind platforma ProRealTime, in Romania. Multiplele noastre experiente pe bursele internationale si pe FOREX timp de 4 ani de zile ne-au condus la realizarea acestui site de Analiza si Consultanta Bursiera.

Avertisment: Analizele realizate de Trader-Romania.com nu au nici o valoare contractuala si nu constituie in nici un caz o oferta de vanzare sau o solicitare de cumparare a unei valori mobiliare sau a unui produs financiar. Site-ul Trader-Romania.com nu este responsabil in caz de eroare sau in cazul omiterii sau a unei investitii inoportune. Informatiile grafice, cifrele, opiniile si comentariile redactate de echipa Trader-Romania.com se adreseaza investitorilor care au cunostiintele si experienta necesara intelegerii si aprecierii informatiilor prezentate. Aceste informatii sunt publicate in scop informativ, Trader-Romania.com nu poate garanta exactitudinea si fiabilitatea lor.
Toate informatiile prezente pe site se pot folosi doar in scop personal. Duplicarea sau folosirea lor in alte scopuri nu se poate face decat cu acordul Echipei Trader-Romania.com.

Copyright © 2012 Trader-Romania.com Toate drepturile rezervate.

Top Desktop version