Trader-Romania.com

Versiunea Desktop Inregistreaza-te! Login

Tipuri de operatiuni pe piata instrumentelor financiare derivate - Operațiuni de Arbitraj

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Operațiuni de arbitraj

Operaţiunile de arbitraj se bazează pe exploatarea anomaliilor de preţ pentru un produs tranzacţionat simultan pe două pieţe de acelaşi tip (fie spot, fie futures) sau a diferenţelor dintre cotaţia spot şi cea futures pentru produsul respectiv.

În general, operaţiunile de arbitraj presupun asumarea unor riscuri extrem de reduse, în unele cazuri apropiate de nivelul 0 datorită poziţiilor de sens opus care se deschid simultan pe două pieţe: cumpărare pe piaţa mai iefitnă şi vânzare pe piaţa mai scumpă. Astfel se blochează pentru o perioadă limitată de timp o diferenţă favorabilă marcându-se un profit fix, indiferent în ce direcţie vor evolua preţurile produsului respectiv pe cele două pieţe.

Un exemplu de arbitraj spot/spot îl constituie tranzacţionarea simulană a aurului pe pieţele de la New York şi Londra: dacă se întamplă ca la un anumit moment aurul să fie cotat la 550 Dolari/uncie la Londra şi la 552 darbitruolari/uncie la New York, atunci se poate iniţia o operaţiune de arbitraj prin cumpărarea a 1.000 uncii pe piaţa de la Londra şi vânzarea lor la New York la preţul de 552 Dolari/uncie, realizându-se un profit cert de 2 Dolari/uncie respective 2.000 Dolari pentru întreaga tranzacţie.

În general aceste „anomalii” de cotare a mărfurilor pe diferite pieţe apar destul de rar şi se corectează foarte rapid întrucât foarte mulţi traderi încearcă să profite de aceste  diferenţe (spreaduri) din ce în ce mai mici, până în momentul în care preţurile de pe cele două pieţe se egalizează.

Un arbitraj mult mai uşor de realizat este cel spot/futures. Cea mai mare parte a timpului, o marfă care este tranzacţionată atât pe piaţa spot cât şi pe cea futures va beneficia de cotaţii diferite datorită decalajului de livrare dintre cele două pieţe (imediat pe spot şi la o anumită scadenţă care se poate întinde până la un an sau chiar peste pe piaţa futures).

Principiul arbitrajului spot/futures este acelaşi ca şi în cazul arbitrajului spot/spot: se cumpără marfa pe piaţa cu cotaţia mai mică şi simultan se vinde aceeaşi marfă pe piaţa cu cotaţia mai mare.

 Pe piaţa de capital din România pot fi efectuate operaţiuni de arbitraj între pieţele spot şi futures în cazul acţiunilor cotate atât pe piaţa BVB cât şi pe piaţa BMFMS sub formă de contracte futures.

Ceea ce trebuie să facă un investitor în acest caz este să urmărească în paralel cotaţiile unei acţiuni pe piaţa spot (BVB) şi pe piaţa futures (BMFMS) pe diferite scadenţe, iar în momentul în care diferenţa de preţ dintre cele 2 pieţe este suficient de mare pentru a-i asigura randamentul dorit, investitorul va cumpăra de pe piaţa BVB o cantitate de acţiuni şi va vinde simultan sau foarte rapid aceeaşi cantitate de acţiuni în echivalent contracte futures pentru scadenţa dorită.

La scadenţă, când cele două pieţe vor furniza cotaţii indentice sau foarte apropiate, investitorul va lichide ambele poziţii şi va încasa profitul rezultat din diferenţa blocată.

arbitrajOperaţiunea de lichidare a poziţiilor se poate face şi înainte de scadenţa contractelor futures dacă diferenţa de preţ spot/futures pe acţiunea respectivă se micşorează seminificativ.

O altă condiţie importantă pentru investitor în vederea efectuării de tranzacţii de arbitraj spot/futures este deschiderea de conturi de client atât pentru piaţa spot cât şi pentru piaţa futures şi deţinerea sumelor de bani în cash necesare în ambele conturi.

De asemenea, la fel de important este accesul cât mai direct sau comunicarea cât mai rapidă dintre investitor şi brokerul său. De preferat pentru astfel de operaţiuni este deţinerea de conturi de tranzacţionare on-line prin care investitorul poate urmări permanent cotaţiile pe cele două pieţe în timp real şi poate introduce singur ordinele de tranzacţionare, eliminând astfel timpul necesar contactării brokerului şi comunicării detaliilor privind ordinele de tranzacţionare.

În continuare voi prezenta un Scenariu de arbitraj în cursul lunii martie 2008, detaliind în acelaşi timp şi costurile pe care le implică o astfel de operaţiune pe piaţa de capital din România:

Scenariu arbitraj Romania 2008

- În data de 15 martie 2008, ora 12:00, acţiunile SIF5 OLTENIA se puteau cumpăra de pe piaţa spot 20.000 acţiuni la prețul de 3,2500 lei şi se puteau vinde pe piaţa BMFMS 15 contracte futures (echivalentul a 15.000 acţiuni) pentru scadenţa aprilie la preţul de 3,4250 lei.
- Efectuând tranzacţiile de mai sus, investitorul îşi bloca practic o diferenţă de 3,4250 – 3,2500 = 0,1750 lei/acţiune pentru un interval de timp de maximum 45 de zile, respectiv pană la 30 septembrie, ziua de scadenţă a contractelor futures DESIF5 pe piaţa BMFMS.
- Profitul brut pe acţiune aferent acestei operaţiuni este de 0,1750 lei, însă randamentul final al operaţiunii este variabil, depinzând de preţurile de lichidare la scadenţă a poziţiilor pe cele 2 pieţe. niveluri diferite ale acestor preţuri de închidere va genera comisioane diferite plătite pe piaţa spot precum şi impozite pe profit diferite pe cele două pieţe.

Copyright (c) 2012 Trader-Romania.com ® pionier al analizelor tehnice folosind platforma ProRealTime, in Romania. Multiplele noastre experiente pe bursele internationale si pe FOREX timp de 4 ani de zile ne-au condus la realizarea acestui site de Analiza si Consultanta Bursiera.

Avertisment: Analizele realizate de Trader-Romania.com nu au nici o valoare contractuala si nu constituie in nici un caz o oferta de vanzare sau o solicitare de cumparare a unei valori mobiliare sau a unui produs financiar. Site-ul Trader-Romania.com nu este responsabil in caz de eroare sau in cazul omiterii sau a unei investitii inoportune. Informatiile grafice, cifrele, opiniile si comentariile redactate de echipa Trader-Romania.com se adreseaza investitorilor care au cunostiintele si experienta necesara intelegerii si aprecierii informatiilor prezentate. Aceste informatii sunt publicate in scop informativ, Trader-Romania.com nu poate garanta exactitudinea si fiabilitatea lor.
Toate informatiile prezente pe site se pot folosi doar in scop personal. Duplicarea sau folosirea lor in alte scopuri nu se poate face decat cu acordul Echipei Trader-Romania.com.

Copyright © 2012 Trader-Romania.com Toate drepturile rezervate.

Top Desktop version