Trader-Romania.com

Versiunea Desktop Inregistreaza-te! Login

Tipuri de operatiuni pe piata instrumentelor financiare derivate - Operațiuni de Hedging

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Operațiuni de hedging (acoperire a riscului)

Operațiunile de hedging sunt cele pentru care au apărut de fapt instrumentele financiare derivate.
Astfel prin aceste operațiuni se urmărește de cele mai multe ori eliminarea riscurilor ce pot interveni în activitatea de bază a unei companii (risc valutar, risc de credit, riscul variației prețurilor produselor sau materiilor prime).

asigurareDe asemenea prin operațiunile de hedging se poate realiza și conservarea profitului rezultat la un moment dat pe un portofoliu sau limitarea pierderii. Cei care desfășoară astfel de operțiuni se numesc hedgeri.

Pentru acoperirea riscurilor hedgingul presupune folosirea instrumentelor oferite de piață pentru a deschide poziții contrare celor pe care compania le are efectiv.

Presupunem un exemplu al unui importator care trebuie să achite peste 90 de zile partenerului său din UE suma de 50.000 de Euro.

Presupunem cursul spot EUR/RON de 4,15. În cazul în care leul se va deprecia importatorul va fi dezavantajat deoarece va cumpăra valuta la un preț mai mare, motiv pentru care fie va crește prețul pentru a-și păstra intactă marja de profit (astfel competivitatea sa va scădea) fie își va diminua marja de profit.

Pentru a-și menține marja de profit poate fie să cumpere cei 50.000 de Euro la momentul actual dar va pierde o sumă echivalentă cu costul de oportunitate al celor 207.500 lei pe durata celor 90 de zile, fie să achiziționeze contracte futures pe EUR/RON cu o scadență corespunzătoare celor 90 de zile.

Astfel suma blocată este egală cu marja percepută de casa de compensație, iar importatorul va primi diferența de curs la data scadenței menținându-și astfel marja de profit calculată inițial la momentul importului.

hedging

Al doilea tip de operațiune de hedging presupune acoperirea riscului pentru un portofoliu.

Presupunem că un investitor a achiziționat pe piața spot 10.000 de acțiuni SIF5 la un preț de 1,2 lei/acțiune.

După aproximativ o lună avem un maxim al cotației 1,35 lei/acțiune după care cursul începe un trend descendent iar cursul va sparge bariera de 1,30 lei/acțiune investitorul poate decide blocarea profitului de 0,10 lei/acțiune, dar păstrarea pozițiilor spot.

Astfel el va deschide poziții futures pentru o cantitate echivalentă. În acest caz va vinde 10 contracte futures la un curs futures cel puțin egal cu valoarea de 1,30 lei/ acțiune.

In zilele care vor urma vom prezenta si alte tipuri de operatiuni pe piata instrumentelor financiare derivate.

Copyright (c) 2012 Trader-Romania.com ® pionier al analizelor tehnice folosind platforma ProRealTime, in Romania. Multiplele noastre experiente pe bursele internationale si pe FOREX timp de 4 ani de zile ne-au condus la realizarea acestui site de Analiza si Consultanta Bursiera.

Avertisment: Analizele realizate de Trader-Romania.com nu au nici o valoare contractuala si nu constituie in nici un caz o oferta de vanzare sau o solicitare de cumparare a unei valori mobiliare sau a unui produs financiar. Site-ul Trader-Romania.com nu este responsabil in caz de eroare sau in cazul omiterii sau a unei investitii inoportune. Informatiile grafice, cifrele, opiniile si comentariile redactate de echipa Trader-Romania.com se adreseaza investitorilor care au cunostiintele si experienta necesara intelegerii si aprecierii informatiilor prezentate. Aceste informatii sunt publicate in scop informativ, Trader-Romania.com nu poate garanta exactitudinea si fiabilitatea lor.
Toate informatiile prezente pe site se pot folosi doar in scop personal. Duplicarea sau folosirea lor in alte scopuri nu se poate face decat cu acordul Echipei Trader-Romania.com.

Copyright © 2012 Trader-Romania.com Toate drepturile rezervate.

Top Desktop version