Trader-Romania.com

Versiunea Desktop Inregistreaza-te! Login

Piata de Capital

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Piata de capital

reprezinta multimea de relatii si mecanisme prin care se atrag si se plaseaza fondurile disponibile din economie catre agentii economici sau entitati publice si private (solicitoare de fonduri), pe termen mediu si lung. Aceste plasamente sunt posibile prin intermediul brokerilor, dealerilor si al societatilor de intermediere si cu ajutorul emisiunii si tranzactionarii valorii mobiliare. Existenta acestei pieti este strans legata de necesitatile curente de trezorerie si investitii.

 

ClasificareLiteratura de specialitate a structurat doua conceptii in ceea ce priveste piata de capital:
  • - Conceptia anglo-saxona conform careia piata financiara este formata din piata de capital si piata monetara
  • - Conceptia continental-Europeana conform careia piata de capital este structurata din piata monetara, piata ipotecara, piata financiara

Functionalitatea pietei de capital este influentata de mai multi factori precum: starea economiei, logica politicilor monetare, bugetare si sociale, calitatea reglementarilor juridice, existenta procesului de economisire la nivel national.

AlcatuireComponentele pietei de capital
  • - Piata primara - la acest nivel are loc mobilizarea fondurilor, emisiunea, vanzarea sau distribuirea titlurilor financiare; se permite transformarea economiilor in resurse pe termen lung
  • - Piata secundara - reprezinta piata pe care dupa emiterea valorilor mobiliare acestea sunt tranzactionate si plasate pe toata durata vietii lor; piata secundara se manifesta ca o piata bursiera cat si ca piata extrabursiera; titlurile care nu indeplinesc criteriile cerute pentru cotarea lor la bursa sunt tranzactionate pe piata extrabursiera; pentru o buna functionalitate a pietei secundare trebuie sa respecte anumite cerinte: lichiditatea, eficienta, transparenta, adaptabilitatea, corectitudinea.
Valori MobiliareInstrumentele pietei de capital
  • - valori mobiliare cu venituri fixe (titlurile de stat, note de trezorerie, obligatiuni de trezorerie, obligatiuni ale societatilor comerciale)
  • - valori mobiliare cu venit variabil (actiunile comune si preferentiale)
  • - valorile mobiliare derivate (contracte forward, combinate, contracte futures, contracte cu optiuni)
  • - valorile mobiliare sintetice (contracte pentru indici bursieri)

Copyright (c) 2012 Trader-Romania.com ® pionier al analizelor tehnice folosind platforma ProRealTime, in Romania. Multiplele noastre experiente pe bursele internationale si pe FOREX timp de 4 ani de zile ne-au condus la realizarea acestui site de Analiza si Consultanta Bursiera.

Avertisment: Analizele realizate de Trader-Romania.com nu au nici o valoare contractuala si nu constituie in nici un caz o oferta de vanzare sau o solicitare de cumparare a unei valori mobiliare sau a unui produs financiar. Site-ul Trader-Romania.com nu este responsabil in caz de eroare sau in cazul omiterii sau a unei investitii inoportune. Informatiile grafice, cifrele, opiniile si comentariile redactate de echipa Trader-Romania.com se adreseaza investitorilor care au cunostiintele si experienta necesara intelegerii si aprecierii informatiilor prezentate. Aceste informatii sunt publicate in scop informativ, Trader-Romania.com nu poate garanta exactitudinea si fiabilitatea lor.
Toate informatiile prezente pe site se pot folosi doar in scop personal. Duplicarea sau folosirea lor in alte scopuri nu se poate face decat cu acordul Echipei Trader-Romania.com.

Copyright © 2012 Trader-Romania.com Toate drepturile rezervate.

Top Desktop version